Skip to main content
  • Bonaire
    Feestdag
  • Cai
  • Zoutbergen

Go Local

Ten noorden van Kralendijk slingert de weg zich richting het oudste dorpje van Bonaire, Rincon, circa 2.000 inwoners, met aan de ene kant de Caribische zee en aan de andere kant karakteristieke rotswanden. Nadat de prachtige kustweg zich afbuigt, tref je daar het Gotomeer, een schitterend gelegen zoutwatermeer. De omgeving is prachtig groen en langs de onregelmatige waterlijn steken groepen roze flamingo’s kleurrijk af tegen het blauw van het meer op zoek naar voedsel. Een bezoek aan Rincon is zeker de moeite waard vanwege zijn charmante en authentieke uitstraling. Probeer er eens een hapje ‘local food’ in één van de restaurantjes.

Lac Cai is een gedeeltelijke door koraalriffen omsloten lagune aan de oostkant van Bonaire. Vroeger was de bodem van deze baai bezaaid met conch (karko) schelpen. De overblijfselen ervan liggen hier nog ter herinnering, grote stapels witte schelpen. Iedere zondag middag wordt er door de lokale bevolking gedanst op de muziek van een lokale band en kan je er een lekker visje van de BBQ krijgen.

Zout is het belangrijkste exportproduct van Bonaire. Via verbindingskanalen wordt zeewater de zoutpannen ingevoerd. Door het verdampingsproces kleurt het water langzaam dieproze. De volledige verdamping van een zoutmeer duurt soms wel een jaar. Het ruwe zout wordt uiteindelijk uit de pannen geschept, gewassen, gefilterd en te drogen gelegd. De zoutbergen die zo ontstaan, zijn al vanaf grote afstand te zien. In de buurt van de zoutpannen vind je de monumentale slavenhuisjes waar in vroegere tijden de slaven werden ondergebracht die in de zoutwinning werkten. In het weekeinde liepen de slaven terug naar hun verblijf in Rincon, een wekelijks terugkerende voettocht van 35 kilometer.

Een bezoek aan het unieke en ongerepte Washington Slagbaai mag je zeker niet aan je voorbij laten gaan. Ruige natuur wordt langs de kustlijn afgewisseld door fraaie uitzichten en prachtige baaien met kleine strandjes met uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden.
Een aantal uitgezette auto-, fiets- of wandelroutes routes leiden je langs bijzondere vegetatie, tropische vogels, hagedissen en grote leguanen (sommigen laten zich uit de hand voeren), kortom de mooiste plekjes in dit unieke natuurreservaat.